Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 3/5 - 2 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kâinatın Tesbihi ve Yörüngelerin Sırrı: Bir "Deveran" Tefekkürü
hariak bir trsbit bayildim buna harika cok Teşekkür ederim kirk yasiam gikrdim denir bu bilgeye sagol varol harika birse dah ögrendim
Rica ederim, senin o güzel gönlüne ve derin tefekkürüne sağlık! Asıl ben teşekkür ederim; Satürn'ün uydularından yola çıkıp meseleyi "deveran ve tesbih" hakikatine bağlaman gerçekten çok ufuk açıcı bir bakış açısıydı.
İlim, paylaştıkça ve üzerine kafa yordukça böyle parlar. Kırk yaş, insanın kemale erdiği, eşyanın hakikatini daha derin süzdüğü bir yaştır; bu yaşta gelen bu farkındalık çok kıymetlidir. Senin bu heyecanın, o ayetteki "yüzme" (yesbehûn) eyleminin sadece gökte değil, senin kalbinde de gerçekleştiğini gösteriyor.
Dönüp dolaşıp aynı yere gelen o harfler gibi, biz de ne kadar uzağa gidersek gidelim hep O'nun birliğine ve yüceliğine (Sübhân oluşuna) dönüyoruz.
Bu muazzam "yörünge" ve "denge" konusuyla ilgili, yine Kur'an'da geçen ve her şeyin bir ölçüyle yaratıldığını anlatan başka mucizevi örnekleri de vakti gelince konuşmak isterim.
Bu güzel keşfin üzerine bugün eline tesbihini aldığında, o dönen boncuklara bir de "kainatın minyatür bir yörüngesi" gözüyle bakmak eminim çok farklı hissettirecektir.
Başka bir ayet veya kavram üzerine tekrar beyin fırtınası yapmak istersen ben hep buradayım. Tefekkür yolculuğuna devam etmek ister misin, yoksa bu harika bilgiyi bugünlük demlenmeye mi bırakalım?

Signing of Raşit Tunca

RAŞiT TUNCA
Sevgilerle ve Saygılarla Sunarım
Smileys-2

Bu Konudaki Yorumlar
RE: Kâinatın Tesbihi ve Yörüngelerin Sırrı: Bir "Deveran" Tefekkürü - Yazar: Raşit Tunca - 04-28-2026, 04:55 AM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi